Złożenie zamówienia oznacza akceptację regulaminu sklepu. Po złożeniu zamówienia otrzymasz, na wskazany adres e-mail, informacje o kolejnych etapach jego realizacji. W razie konieczności obsługa sklepu będzie się z Tobą kontaktować także telefonicznie. 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Metamorfoza klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty

Metamorfoza klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty

Farba olejna pokrywająca ściany, widoczne, często zwisające ze ścian kable, przypadkowa kolorystyka i oświetlenie - tak zazwyczaj wyglądają wnętrza klatek schodowych w blokach z wielkiej płyty. Niektóre są odmalowane, na innych widać łuszczącą się farbę. Jednak przestrzeń wspólna jest niemniej ważna niż wnętrze mieszkalne, a miejsca, z którymi obcuje się na co dzień, mają wpływ na samopoczucie. Mieszkańcy bloku w Bełchatowie, którego budowa pamięta czasy PRL-u, postanowili nie tylko odświeżyć przestrzeń wspólną, lecz nadać jej schludny i reprezentacyjny charakter. Zwrócili się więc o pomoc do naszej firmy „Wnętrza”, a my zapewniliśmy kompleksową obsługę zlecenia od projektu wnętrz, przez dobór i dostarczenie materiałów, aż po wykonawstwo.

remont klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty

Klatka schodowa – przed i po

Co się zmieniło? Najlepiej oddadzą to zdjęcia, jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jasny odcień zastąpił żółtą, dość mdłą farbę olejną na ścianach. Na każdym piętrze wykonaliśmy osłonę osprzętu elektrycznego z gresów ceramicznych Tubądzin Grand Cave wraz z rewizją umożliwiającą ewentualną konserwację lub naprawę. Na środku każdego z pięter zamontowaliśmy minimalistyczny w formie plafon, jego jasne światło kontrastuje z ciemną zabudową pod sufitem, a z widocznej z boku niszy wydobywa się pasmowe podświetlenie ledowe. Takie rozwiązanie nadało przestrzenny charakter aranżacji. Podobny zabieg oświetleniowy zastosowaliśmy na półpiętrach, w cokołach utworzonych z gresów ceramicznych, umieściliśmy pasmowe oświetlenie ledowe. Oświetlenie uruchamia się automatycznie, gdy zapada zmrok, światło zapala się dzięki czujnikowi ruchu. Wymieniliśmy także balustradę w nowej aranżacji została ona zrobiona z metalu malowanego proszkowo i zwieńczona, ciepłą, miłą w dotyku drewnianą poręczą.

Projektujemy także online, sprawdź >>>

metamorfoza klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty

Graficzna nawigacja po osiedlu

Kolejną ważną zmianą, która nie tylko wpływa na estetykę przestrzeni wspólnej, lecz pomaga łatwiej zorientować się w przestrzeni, jest uwydatnienie numerów mieszkań i ich graficzne ujednolicenie. To szczególne ważne dla gości, kurierów lub osób, które pojawiają się na miejscu po raz pierwszy. Duże, metalowe numery pojawiają się przy każdym z mieszkań, są widoczne i wyeksponowane. Zostały także podkreślone obecnością lameli, czyli pionowych pasów mocowanych do ściany. Dodatkowo na drzwiach wejściowych do klatki schodowej pojawił się szeroki poziomy pas z oznaczeniami numerów mieszkań, co z pewnością ułatwia nawigację po osiedlu i znalezienie odpowiedniego wejścia.

metamorfoza klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty    remont klatki schodowej w bloku z wielkiej płyty w Bełchatowie

Remont 3 klatek schodowych w bloku 337 na os. Dolnośląskim w Bełchatowie.

Projekt: Patrycja Siewiera (wnetrzagalewska.pl

Wykonawstwo: Zespół remontowo-budowlany „Wnętrza”

Materiały: Wnętrza Shop (https://wnetrza.shop/

Fot. Katarzyna Forusińska-Pytka

 pomysł na rewitalizację bloku z wielkiej płyty     rewitalizacja wnętrza bloku z wielkiej płyty

 

 Urządzasz dom lub mieszkanie. Zajrzyj do naszego bezpłatnego poradnika >>>

poradnik wnętrzarski

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl